Safety First

Beter voorkomen dan genezen, dat wordt wel eens vaker gezegd. We zetten deze mooie gedachte graag om in praktijk want net zoals elke andere respectabele organisatie bereidt Sint-Lodewijk haar medewerkers voor op crisissituaties en ondergaat ze jaarlijks een aantal ‘stresstests’. Benieuwd of we de gevaren goed doorstaan hebben?

Opleiding en training

Kort na hun start worden nieuwe medewerkers op Sint-Lodewijk ondergedompeld in het spreekwoordelijke noodplanbad. Tijdens deze sessies krijgen de nieuwelingen tips over brandveiligheid, leren ze hoe ze moeten evacueren en welke mogelijke gevaren op de loer liggen. Om bij een mogelijk noodgeval meteen in actie te schieten, beschikt Sint-Lodewijk ook over de TIP (lees als: Tweede InterventiePloeg), een ploeg gemotiveerde medewerkers die een intensere opleiding kreeg rond blussen en evacueren. Zij zorgen voor een goede controle van verlaten lokalen en helpen personen die niet mobiel genoeg zijn naar buiten.

Klaar voor het echte werk: evacuatieoefening

Om er zeker van te zijn dat we alles onder de knie hebben, gingen we graag in op het voorstel van de provincie Oost-Vlaanderen om onze school als vertrekpunt te nemen voor een grootschalige evacuatieoefening. Tijd dus om de alarmen boven te halen en de vaak geoefende evacuatieplannen uit te vouwen.

Februari startte met een tafeloefening op het gemeentehuis waarbij Sint-Lodewijk in gevaar bleek door een explosie in het hoofdgebouw. Alle mogelijke disciplines tekenden present en steekkaartgewijs ontplooide zich een batterij aan hulpdiensten en ondersteuningsscenario’s. De perfecte voorbereiding voor die dag in april dat het (fictieve) noodlot toesloeg.

Eind goed, al goed

Een explosie in de keuken met gewonden en veel rookontwikkeling tot gevolg zorgden ervoor dat in een mum van tijd het noodplan in werking trad, de verantwoordelijken een crisiscentrum opstartten en de TIP het volledige gebouw doorliep op zoek naar mogelijks achtergebleven leerlingen of begeleiders. Eens alle hulpverleningsdisciplines aanwezig waren werd het crisiscentrum overgedragen aan de commandant van dienst en werden rolstoelgebruikers vlot geëvacueerd vanuit de noodverzamelplaatsen. Gewonden werden afgevoerd, branden geblust en aanwezigen geteld. Het EHBO-tentje werd ook echt uitgetest door een leerling die zijn voet omgeslagen had omdat hij erg geschrokken was door de plotse overrompeling.

De oefening zelf was spannend en bij wijlen ook spectaculair maar Sint-Lodewijk is vooral dankbaar voor de leerschool.