Eco-logisch

Het Eco-team is een groep enthousiaste collega’s die actief meedenkt om de werkomgeving binnen Sint-Lodewijk zo ecovriendelijk mogelijk te maken. Via sensibiliserende acties maakt het Eco-team medewerkers bewust(er) van het belang van de gezamenlijke zorg voor het milieu. Een overzichtje van de geleverde prestaties in 2018:

1. Drinkflessen en waterfonteinen

Aan de nieuwe waterfonteinen, verspreid over de verschillende campussen van Sint-Lodewijk, kunnen medewerkers en cliënten hun drinkbus vullen met plat of bruisend water. Plastic wegwerpflesjes zijn niet langer nodig. Graag gedaan moeder natuur!

2. Dikketruiendag

Naar jaarlijkse gewoonte wordt de verwarming een graadje minder gezet tijdens Dikketruiendag. Door de verwarming ten minste 1 graad lager te zetten en ter compensatie een warme trui aan te trekken kan iedereen 6% energie per graad besparen waardoor de CO2-uitstoot zal dalen.

3. Vegetarisch eten

In Sint-Lodewijk werd een rondvraag gedaan wat betreft vegetarisch eten. Maar liefst 92% van de geïnterviewde wou graag vegetarisch op de menu. Daar maakte de keuken dan ook werk van. Elke dag is er nu keuze tussen een vlees- of visgerecht en een vegetarisch alternatief.

4. Opening fietsenstalling en carpoolplaatsen

Medewerkers kunnen hun trouwe tweewieler veilig parkeren in de nieuwe fietsenstalling op campus Kwatrecht. De toegangspoort is voorzien van een elektrisch slot. Enkel wanneer je badge geactiveerd is, krijg je toegang tot de fietsenstalling. Deze beschikt over een zone met stopcontacten voor Pedelec fietsen en een bandendrukmeter. Geen splinternieuwe fietsenstalling, zonder kleed- en doucheruimte. Zo kunnen medewerkers zich na die sportieve inspanning snel even opfrissen. In de kleedruimte staan 10 lockers waarin je de batterij van je elektrische fiets kan opladen. Daarnaast beschikken we nu ook over carpoolplaatsen. Medewerkers die de auto delen, krijgen een plekje vlakbij de campus.

5. Afvalweek & Europese Week van de Afvalvermindering

Afvalweek (21 tot 25 mei) en Europese Week van de Afvalvermindering (19 tot 23 november).

Dat er veel voedsel verloren gaat, weet je vast wel. Het wordt pas confronterend wanneer er cijfers aan te pas komen. Laat het nu lukken, dat we wel wat cijfers voor je klaar hebben. Zo wordt er gemiddeld 36 kilo voedsel per dag weggegooid over de verschillende vestigingen heen. Op die manier verspillen we een goede 35.000 euro per jaar. Tijdens de Afvalweek en de Europese Week van de Afvalvermindering wogen we alle etensresten van elke (leef)groep. De leefgroep die over de hele lijn het minste voedsel verspilde én de leefgroep die de grootste vooruitgang boekte, werden getrakteerd op een hartig dessertje.

Sint-Lodewijk heeft een engagementsverklaring ondertekend. We willen strijden tegen onnodige voedselverspilling. Het resultaat van de voedselwegingen dient als nulmeting. Op basis hiervan wordt een actieplan opgesteld. Het doel is om tegen 2020 15% minder voedsel weg te werpen.

6. Gerecycleerde kladblokjes

Sinds vorig schooljaar staan enkele kladpapierpunten te pralen op de verschillende campussen. Je vindt ze in de buurt van de printers en kan er enkelzijdig bedrukt papier deponeren. De Jongeren van opleidingsvorm 1 halen op geregelde basis het kladpapier op. De voorbije periode werkten ze hard om van ons papieren afval kleine notitieboekjes te maken. Zelfgemaakt en 100 % gerecycleerd. Geweldig toch!?

7. Bloemenweide ingezaaid

Enkele leerlingen uit het BuBaO trokken op donderdag 14 juni 2018 gewapend met zaadjes en harken richting de bloemenweide in wording aan de achterkant van de Klaverwei. De tuinman maakte een zaadmengeling van akkerplanten en weidebloemen. Het aanleggen van bloemenweiden is van groot belang voor bijen en andere insecten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het aantal van deze kleine wezens de voorbije periode sterk gedaald is. Nochtans zijn bijen broodnodig voor de bestuiving en bevruchting van gewassen. Ook op campus Diepenbroek werden ondertussen bloemenweides ingezaaid.

8. Car Free Day

Op donderdag 20 september 2018 nam Sint-Lodewijk voor de vijfde keer op rij deel aan Car Free Day. Car Free Day vormt de gelegenheid bij uitstek om je wagen op stal te laten staan en je stalen ros van onder het stof te halen. Medewerkers konden hun deelname digitaal doorgeven en maakten hierbij kans op een fiets-gps van Mio. Er werden gezonde snacks en randactiviteiten voorzien, zoals zo snel mogelijk een fietsband oppompen (zonder dat deze ontploft).

9. Recyclageproject

Sint-Lodewijk ging in zee met Sims Recycling Solutions en organiseerde een inzamelactie voor elektronisch afval. Per ingezamelde kilo elektronisch afval, kregen we een kleine vergoeding. Tijdens november en december 2018 waren alle oude mobieltjes, versleten laptops of toetsenborden met ontbrekende letters hier dus meer dan welkom. Met de opbrengst van deze actie zullen we investeren in iPads.

10. Cup2Paper, onze nieuwe beker

Kopje koffie? Voortaan drink je op Sint-Lodewijk uit de duurzaamste wegwerpbeker op de markt. De Cup2paper is een milieuvriendelijke kartonnen beker die zijn plastic variant vervangt. Lege bekers worden in een inzameldisplay gedeponeerd. Eens dat vol is mogen de bekers bij papier en karton en kunnen ze volledig gerecycleerd worden. Deze bekers recycleren is minder belastend voor het milieu dan porseleinen kopjes in de vaatwasser steken.