BuBaO Sint-Lodewijk is eerste school in Vlaanderen met Tovertafel

De kinderen uit het Buitengewoon Basisonderwijs van Sint-Lodewijk, spelen en leren niet meer alleen met elkaar of met de juf of meester. Sinds kort beschikt BuBaO Sint-Lodewijk over een Tovertafel. De Tovertafel getuigt van een sterk staaltje zorginnovatie waarbij de zintuigen via kleurrijke en interactieve projecties geprikkeld worden.

De Tovertafel is een kastje dat aan het plafond bevestigd wordt. Deze constructie projecteert op zijn beurt interactieve lichtspelen op tafel waarop de kinderen kunnen reageren via hand- en armbewegingen. “Het was een grote investering”, zegt Barbara Drieghe (directeur van het BuBaO, n.v.d.r.), “maar wij en vooral de kinderen zijn enorm blij met de aankoop van de Tovertafel. Op onze school bieden we onderwijs aan kinderen met een motorische beperking. De Tovertafel stimuleert op een ludieke en interactieve manier de totale ontwikkeling van elk kind. We kunnen hiermee doelen nastreven binnen de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling.”

De Tovertafel heeft zo’n positief effect dat zelfs de meest verlegen kinderen uit hun schulp kruipen.

“Om te spelen zijn onze kinderen eigenlijk altijd afhankelijk van leerkrachten”, voegt leerkracht Ethel Stroobants eraan toe. “Met de Tovertafel Sprout kunnen de kinderen zélf spelen! Dat geeft hen zoveel zelfvertrouwen. De Tovertafel heeft zo’n positief effect dat zelfs de meest verlegen kinderen uit hun schulp kruipen. Het is iets heel bijzonders voor hen: die lichten, die geluiden, de verwondering als ze zien hoe de spelen reageren op hun bewegingen. Ze helpen elkaar en zijn geduldiger naar elkaar toe.”