Met het oog op de toekomst

2018 werd het jaar waarin DIATH en de dienst ergotherapie de handen in elkaar sloegen voor de aankoop van een Powerpad. De Powerpad is een computer met een ingebouwde oogsturingsmodule. Naar het scherm kijken is voldoende om de muis op het scherm te laten bewegen, spelletjes te spelen of woorden aan te duiden om zinnen te maken.

Oogbesturing als alternatieve computerbediening

De populariteit van oogbesturing neemt toe. Niet verwonderlijk dan ook dat deze techniek steeds vaker gebruikt wordt als alternatieve computerbediening. Een aantal cliënten van Sint-Lodewijk maakte reeds gebruik van deze technologie. De aankoop van de oogbesturingscomputer zorgde ervoor dat Sint-Lodewijk sneller kan inspelen op de vraag van andere cliënten om oogsturing te testen, hierbij niet langer afhankelijk is van demo’s van leveranciers én zelf een uitgebreide kennis kan opbouwen om vragen over het toestel te beantwoorden.

Levenslang leren

De medewerkers van DIATH, logopedisten en ergotherapeuten werden ondergedompeld in een Powerpadbad. De ideale start om kennis te maken met de nieuwe apparatuur.

Oefening baart kunst

Tijdens de therapiemomenten wordt de Powerpad gebruikt om oogbewegingen te trainen. Visuele stimulatie behoort ook tot de mogelijkheden. Door de computer is het eenvoudiger om te meten en te observeren of en in welke mate de cliënt vooruitgang boekt.

Voor de kinderen van de belevingsgroepen is het, samen met de therapeut, leuk om eens op een andere manier spelletjes te spelen.

Het toestel werd in augustus 2018 in gebruik genomen en wordt steeds vaker ingezet. Voor de kinderen van de belevingsgroepen is het, samen met de therapeut, leuk om eens op een andere manier spelletjes te spelen. Andere gebruikers trainen met het toestel om eventueel later over te schakelen naar een computer of communicatietoestel met oogbediening.

Werkgroep oogsturing

Samen met enkele andere voorzieningen voor kinderen en jongeren met een motorische beperking is de ‘werkgroep oogsturing’ opgestart. Deze zorgt voor nieuwe oogsturingsoefeningen die gradueel opgebouwd worden. Het uiteindelijke doel is het maken van een volledige oefenbundel én vooral het leren uit elkaars ervaringen met oogsturing.

Technologische evolutie

De evolutie binnen oogsturing is nog in volle opmars. Over de hele wereld wordt geëxperimenteerd met nieuwe toepassingen van de technologie. Rijden met rolwagens, omgevingsbediening… Wie weet rijden we binnenkort rond met een wagen door enkel te kijken of gaat de verlichting aan door ernaar te knipogen. Wij zijn alvast benieuwd welke oplossingen deze technologie nog zal brengen.