Calipagerun

Eind juni 2018 vond de Calipage Run plaats. Onder een warme zomerzon, verzamelden een kleine 1000 sportievelingen aan sporthal De Warande.

Dankzij Rik Ost en Anne-Sophie De Buck, mama van één van onze leerlingen, werd de Calipage Run een groot succes. Een goede 150 personen schreven zich in via Sint-Lodewijk en kregen er een T-shirt bovenop. Oranje boven, dat zag je al van ver.

Van lokale stratenloop tot Calipage Run

Rik Ost is zaakvoerder van Calipage Ost Office en al 17 jaar organisator van de lokale stratenloop. “Ik zat al jaren middenin het milieu van de atletiek toen in Wetteren de bestaande stratenloop dreigde te stoppen omwille van interne strubbelingen. Ik, toen voorzitter van VZW Wielerclub Wetthra en organisator van de kermiswielerwedstrijden, werd aangesproken of ik de stratenloop er niet bij kon nemen omdat we toch de straat al afzetten voor de wielerwedstrijden. Vanaf het afhaken van de vorige naamsponsor, zijn we onmiddellijk verdergegaan met ‘Calipage’. En zo is het eigenlijk begonnen.”
Tot voor twee jaar waren de stratenlopen redelijk competitief, misschien iets té sportief. Het is de reden geweest waarom we overwogen hebben de handdoek in de ring te gooien. “Sinds 2017 hebben we de stratenloop aan een goed doel gekoppeld, dat was toen het Kinderkankerfonds, en onmiddellijk spreek je een nieuw publiek aan. De mensen komen meer voor de sfeer. Er zijn er natuurlijk nog altijd die lopen om het eerste aan de finish te zijn, maar de focus ligt nu meer op de beleving”, zegt Rik.

Sint-Lodewijk als goed doel

De hamvraag is op welke manier de Calipage Run en Sint-Lodewijk elkaar gevonden hebben. Het antwoord? Anne-Sophie! Anne-Sophie is de mama van Clarisse, die schoolloopt op Sint-Lodewijk. “In den tijd zat Clarisse in Laarne op school. Ik heb gezien hoe ongelukkig ze daar was. Ze was zich echt aan het wegcijferen. Tot op een moment dat ik haar vastgepakt heb en haar hier heb gedropt. Pas op, dat was niet evident voor mij om zo veel kinderen met een beperking te zien. Ik dacht ook dat Clarisse daar het hart van in zou zijn, om zo allemaal kindjes in rolwagens te zien.”

Zorgen voor niets, want ze heeft hier alle ondersteuning gekregen die ze nodig had en is volledig opengebloeid.

“Zorgen voor niets, want ze heeft hier alle ondersteuning gekregen die ze nodig had en is volledig opengebloeid. Ik ben nog altijd blij dat we die keuze gemaakt hebben en ook Clarisse is tot op de dag van vandaag supertevreden. Dus ik dacht dat als andere mensen voor andere goede doelen zo aan ons deur zitten te kloppen om hen te steunen, het een evidentie was om met zo’n goed verhaal  – van onder de kerktoren – naar buiten te komen.”

Perfecte match

Anne-Sophie is zelf sportief, wou graag iets terugdoen voor Sint-Lodewijk en had van iemand de tip gekregen om bij Rik Ost langs te gaan met haar idee. “Ik kende Rik Ost eigenlijk niet. Ik wist waar hij gelokaliseerd was, maar dat was het zo ongeveer.” Op een morgen trok ze haar stoute schoenen aan en stapte ze bij Rik de winkel binnen. “Hallo! Ik ben Anne-Sophie, ik heb een idee voor een goed doel en ik weet dat jij altijd een stratenloop organiseert. Ik zou iets willen doen voor Sint-Lodewijk. Het is iets in de buurt en het zou supertof zijn”, zei ze. “En Rik vond dat direct wijs.”

Wij hadden de organisatie, en zij het goede doel. Dat was een perfecte match.

“Anne-Sophie was een tornado”, lacht Rik. “De stratenloop is iets lokaal. Ik ben lokale evenementen meer genegen dan globale en nationale evenementen. Als je mensen wil raken, mag het geen ver-van-mijn-bed-show zijn. Door het feit dat haar dochter dan op Sint-Lodewijk zat, kon Anne-Sophie enorm veel mensen aanspreken. Dat was ook een troef voor mij om daarop door te gaan. Wij hadden de organisatie, en zij het goede doel. Dat was een perfecte match.”

Outdoor fitness

Het technische aspect van een stratenloop kent geen geheimen meer voor Rik, al komt er elke keer wel enorm veel bij kijken. Doordat de stratenloop in een draaiboek vervat zit, konden beide enthousiastelingen zich meteen richten op het goede doel zelf: een buitenfitness voor Sint-Lodewijk. Het idee voor de buitenfitness is er toevallig gekomen. “Ik weet nog dat we bij Rita Tack, interdisciplinair therapiecoördinator van Sint-Lodewijk, zaten”, vertelt Anne-Sophie. “Rita liet iets vallen over een buitenfitness en wij vonden dat meteen een supergoed idee. Het is iets met mobiliteit en sport voor de kinderen, goed voor het revalideren en kan gebruikt worden voor hun kinesitherapie. Het plaatje klopte gewoon.” Naast de toestellen voor de buitenfitness, stonden ook enkele rolstoelfietsen op het sponsorlijstje. “De fitness was objectief nummer 1”, zegt Rik, “maar stel dat die fietsen ook zouden lukken… We hebben het goed ingeschat, dat we eventueel ook meer zouden kunnen binnenhalen.”.

Het feit dat je zo een buitenfitness in fracties kan verdelen, sprak Rik enorm aan. Firma’s konden een toestel in zijn geheel, of een deeltje ervan sponsoren. En dat liep als een trein. Ook natuurlijk omdat Anne-Sophie niet gestopt is met mensen aan te spreken. Anne-Sophie licht toe: “Ik vond het wreed tof om naar een bedrijf te stappen en uit te leggen wat de resultaten zouden zijn, dat de kinderen met een beperking ook mee zouden lopen en betrokken zouden worden. Dat was ook mijn punt. Dat de kinderen ook betrokken zouden worden in plaats van aan de zijkant te moeten staan, want ik denk niet dat er zoveel sportevenementen zijn die zich ook richten naar mensen met een beperking.” Verder is Rik redelijk goed gekend in Wetteren, als leverancier maar vooral als mens, waardoor ook hij veel personen en bedrijven kon enthousiasmeren

Inclusief sporten

Rik voegt eraan toe dat het hele parcours rolstoeltoegankelijk was. “We hebben van die gigantische metalen platen laten aanrukken en op de borduren gelegd. Beter voorkomen dan genezen. Stel dat er iemand meedoet en platte band krijgt door zo’n borduurtje. Dat zou best jammer zijn.” Via een lus van 2,5 km baanden jong en oud zich een weg doorheen de Wetterse straten, al lopend, wandelend of met een rolstoel. Een mooi praktijkvoorbeeld van een inclusieve samenleving. “Al is dat ons organisatorisch wel zuur opgebroken achteraf bekeken”, geeft Rik toe. Sommige lopers van de 5 km arriveerden op hetzelfde moment als de stappers van de 2,5 km. Voor de uitslag is dat wat misgelopen. “Ik heb me er niet aan gestoord”, zegt Rik. “Ik heb iedereen laten weten dat er waarschijnlijk fouten in de uitslag geslopen zijn, maar dat deelnemen veel belangrijker was dan winnen.”

De organisatie van de Calipage Run heeft Rik, Anne-Sophie en hun team bloed, zweet en tranen gekost. Zweet omwille van de inspanning  – wellicht ook door de hittegolf – én tranen door de enorme voldoening die er achteraf was. “Het moment dat we het bedrag konden bekendmaken, was beklijvend”, herinnert Rik zich nog goed.

Mama, die roepen allemaal ‘respect’ naar mij en ik moet hier niets doen.

Ook voor Anne-Sophie was het een dag om nooit meer te vergeten. “Ik kwam toe van het lopen met Clarisse in de rolstoel, en dan nog binnen het uur want dat had ik haar beloofd. Ik had die dag nog niet kunnen eten. Clarisse had mijn sportdrankje laten vallen. Dan nog die warmte. Ik was kapot. En iedereen kwam me na het lopen vastpakken en knuffelen. Mijn tranen begonnen al te lopen omdat iedereen gewoon de moeite gedaan had om te komen. Voor mij was het een enorm emotioneel gebeuren.” Tijdens het lopen zei Clarisse: “Mama, die roepen allemaal ‘respect’ naar mij en ik moet hier niets doen.” Ook Clarisse heeft er erg van genoten. Veel van haar vriendjes stonden aan de zijlijn te supporteren. “Clarisse heeft al veel gevraagd of ik dat nog eens wil doen (lacht).”

Records gesneuveld

Het is altijd moeilijk om in te schatten hoe groot de opkomst zal zijn. Vanuit zijn ervaring wist Rik dat je voor een stratenloop in Wetteren toch op een goede 400 deelnemers kan rekenen. “Dat wil zeggen dat we in dit geval een 600-tal mensen hebben kunnen aanspreken door het goede doel op zich.” Er waren ook mensen die gewoon ingeschreven hebben om iets te kunnen doen, om te sponsoren. “En dan stonden ze te supporteren aan de kant. Ze deden het uit sympathie”, aldus Rik.

De Calipage Run overtrof onze stoutste dromen want de stratenloop bracht maar liefst 35.162 euro op. Ondertussen staan de toestellen te blinken op onze campus in Kwatrecht. De outdoor fitness en de elektrische rolstoelfietsen worden gebruikt als aanvulling op de traditionele therapie.

Voor Anne-Sophie was de mede-organisatie van de stratenloop een eenmalig avontuur, maar Rik blijft gaan. Dit jaar gaat de Calipage Run door op vrijdag 28 juni. De opbrengst gaat naar het onderzoek van Prof. Tessa Kerre van het UZ Gent die er met de immunotherapie baanbrekend werk levert. Immunotherapie is een recent ontwikkelde vorm van behandeling voor kanker, maar heeft tegelijk ook nood aan financiële middelen voor de verdere ontwikkeling ervan. Rik wil dit jaar voor een light version van de Calipage Run gaan, maar dat is een uitdaging op zich. “Want als je je lat al eerder eens heel hoog hebt gelegd, moet je ook durven ze eens een beetje te verlagen om continuïteit te verzekeren.”

Rik en Anne-Sophie, bedankt voor jullie inzet, enthousiasme en sympathie!