Studiowonen in Jongeren 2

Via deze video krijg je een beeld over hoe studiowonen er in de praktijk aan toegaat. Kofi en Lien woonden zes weken in de studio. Beiden wilden ze na hun laatste jaar op Sint-Lodewijk graag op kot. De studio uitproberen in een vertrouwde omgeving was dus ideaal om al eens te oefenen voor later. Dat wonen in de studio een meerwaarde betekende voor beide jongeren, is een waarheid als een koe. “Tijdens mijn zes weken heb ik geleerd om me beter te organiseren. Ik kon dat niet zo goed en heb tijdens deze periode vooruitgang geboekt”, aldus Kofi.

Via het project studiowonen bieden we gemotiveerde en geïnteresseerde laatstejaars in de eenheid jongeren 2 de kans om zicht te krijgen op hun eigen functioneren binnen de context van zelfstandig wonen. Uniek aan de studio is dat deze volledig op maat aanpasbaar is. Zo is er bijvoorbeeld een hoog-laagkeuken aanwezig, want voor iemand in een rolstoel is het aangenaam dat het werkblad wat lager staat dan voor een stapper.

De studio is volledig op maat aanpasbaar

De jongeren ontdekken in de studio over welke woonvaardigheden ze reeds beschikken, welke kennis en vaardigheden ze nog moeten verwerven en welke vaardigheden ze nog verder kunnen trainen. Denk maar aan koken. Begeleiders leren de studiobewoners dan stap voor stap hoe ze dat nu moeten doen. “Ik heb er ook de praktische kant van de was doen geleerd”, zegt Lien. Voor haar was het belangrijk om methodes aan te leren waarbij ze zich niet te veel moest bukken of waarbij ze haar armen niet te zwaar moest belasten.

De studio uitproberen in een vertrouwde omgeving was ideaal om te oefenen voor later.