Rick Guidotti en de fotomodellen van Sint-Lodewijk

Vorig schooljaar kregen we fotograaf Rick Guidotti, oprichter van Positive Exposure, over de vloer. Guidotti is een bekend Amerikaans modefotograaf die de diversiteit van schoonheid in beeld tracht te brengen.

Rick werkte vroeger in de mode-industrie en kreeg jarenlang topmodellen voor zijn lens, maar keerde die de rug toe toen hij overdonderd werd door de schoonheid van een albino-meisje. “De industrie bepaalt het schoonheidsideaal. Ik moest alleen op het knopje drukken. Ik ga liever zelf schoonheid zoeken en verzamelen”, oppert hij. Sindsdien reist Guidotti de wereld rond om kinderen met genetische afwijkingen te fotograferen.

Kindertandarts Bieke Kreps contacteerde Rick in 2014 met de vraag om samen een wereldwijd fotografieproject op te starten. In 2017 richtte ze Positive Exposure Belgium op en in samenwerking met andere organisaties vonden al verschillende projecten, tentoonstellingen en workshops plaats, waaronder de fotoshoot op Sint-Lodewijk.

Enkele van onze leerlingen ontpopten zich tot echte modellen

Een van onze leerlingen, Renée Terrin, leerde Bieke kennen in rooftopbar Gaston. Op deze locatie ging de eerste editie van Positive Exposure Belgium door. Het is daar dat het idee ontstond om ook op Sint-Lodewijk een fotoshoot te organiseren. Enkele van onze leerlingen ontpopten zich tot echte modellen, terwijl Rick een ongedwongen fotoreportage van hen maakte. Alisha (14) leek dit eerder gedaan te hebben. Rick riep: “Wow, you are a real professional”, toen ze uit zichzelf heel elegant tegen de muur aanleunde. Nochtans gaf ze toe dat dit de eerste keer was dat ze: “eens écht, voor serieus mocht poseren”.

De portretfoto’s vielen diezelfde week te bewonderen op een tentoonstelling in Gent die kaderde binnen de diversiteitsweek. Daarnaast maakten we zelf het fotoboek KNAP. Via deze fotoreportage willen we een meer inclusieve en empathische wereld promoten, want iedereen is knap op zijn eigen manier. Er zijn nog fotoboeken beschikbaar. Een exemplaar kost 20 euro. Betaal je 40 euro, dan krijg je er een fiscaal attest bovenop. Mail naar eline.huttener@sintlodewijk.be voor meer info.

De portretfoto’s vielen diezelfde week te bewonderen op een tentoonstelling in Gent