In het circus of in de lucht:
zomeren in Sint-Lodewijk

Vakantiewerking

Sint-Lodewijk draait 24 op 24 en 7 op 7, maar tijdens vakanties verloopt de werking net wat anders dan tijdens het schooljaar. “De vakantiewerking? Als ik het moet uitleggen, vergelijk ik het een beetje met een speelpleinwerking, maar dan echt op maat van de kinderen en jongeren hier. In de voormiddag proberen we therapie te garanderen. Als ze geen therapie hebben, vangen begeleiders hen in de leefgroep op en hebben ze vrij spel. In de namiddag staat er een georganiseerde activiteit op het programma”, legt Griet Van Vlaenderen, kinesitherapeut bij het MFC, uit.

Naast de gewone vakantiewerking, zijn er ook kampen en themaweken. Als alles kan doorgaan, zijn er een kamp en themaweek voor de kinderen, en een themaweek voor kleuters, voor jongeren 1 en voor jongeren 2. Een themaweek duurt vijf dagen en gaat door op het terrein, terwijl een kamp zeven dagen duurt. Hiervoor wordt uitgeweken naar een externe locatie.

Gemiddeld ¼ van de kinderen en jongeren dat gedurende de dagelijkse werking op Sint-Lodewijk is, verblijft hier ook tijdens de vakantiewerking.

Tijdens de kampen of themaweken blijven zowel de kinderen of jongeren, als de begeleiders slapen. Normaal is het zo dat een begeleider enkel overdag werkt en dat ’s avonds de nachtverpleging en -permanentie overnemen, net zoals tijdens het schooljaar. Gemiddeld ¼ van de kinderen en jongeren dat gedurende de dagelijkse werking op Sint-Lodewijk is, verblijft hier ook tijdens de vakantiewerking. Een blik op de themaweek en het kamp van de kinderen tijdens die zwoele periode uit zomer 2018.

Sint-Lodewijk gaat de lucht in: themaweek vliegen

Tijdens de themaweek in augustus beleefden 12 kinderen van Sint-Lodewijk de dag van hun leven. Ze gingen allen voor de eerste keer ooit ballonvaren. Niet zo evident, want meestal is een luchtballon niet toegankelijk voor personen met een motorische beperking. In 2018 stond de themaweek volledig in het teken van vliegen. De begeleiders van dienst haalden werkelijk het onderste uit de kan en regelden een vlucht in de grootste luchtballon van Europa. Voor velen hét hoogtepunt van de kampweek. “Het was echt de mooiste dag van mijn leven. Dat is iets dat je maar één keer meemaakt”, weet Emiliano te vertellen.

“Het was echt de mooiste dag van mijn leven”, weet Emiliano te vertellen.

Rond 20 uur stegen het dozijn kinderen en hun begeleiders, uitgedost in een stewardess kostuum of pilotenpak, op. Vertrek en aankomst verliepen wat schokkerig maar de zenuwen smolten als sneeuw voor de zon eens de luchtballon de begane grond verlaten had. Na de ballonvaart werd iedereen ritueel gedoopt en volgde een kleine receptie.

Best een uniek gegeven want ballonvaren is niet evident voor personen met een motorische beperking. Vaak zijn er geen instapdeuren of er is geen plaats voor een rolstoel. De organisatie Madou beschikt over een luchtballon die specifiek ontworpen is voor mensen die wat moeilijker te been zijn. De mand heeft speciale instapdeurtjes, verschillende compartimenten en bevat comfortabele en veilige stoelen.

Goochelen en trucjes doen: circuskamp

Griet neemt sinds een aantal jaar de praktische organisatie van ofwel de themaweek, ofwel het kamp van de kinderen voor haar rekening. “Meestal gaan we op kamp naar Maasmechelen in Limburg omdat die locatie supergoed aangepast is voor onze kindjes. Doordat we die kinderen kennen van op het terrein, merken we dat ze zich echt op hun gemak voelen ondanks het feit dat het voor sommigen de eerste keer was. Er was één kindje mee die altijd heel gespannen is. Op kamp is ze helemaal opengebloeid en heeft ze heel veel plezier gemaakt.”

Het is de kunst van de begeleiding om de activiteit zo te variëren dat deze voor elk kind aantrekkelijk is.

“Voor het circuskamp waren we met 17 kinderen, zowel uit de belevingsgroepen als uit de sterkere groepen, en 12 begeleiders. In de voormiddag proberen we gerichte activiteiten op ieders niveau aan te bieden zoals zwemmen, fietsen of knutselen. We houden hierbij rekening met welke vriendjes de kinderen normaal spelen. In de namiddag voorzien we één grote activiteit die past bij het kampthema. Het lukt om dat op poten te zetten omdat je op kamp voldoende mankracht hebt. Circus was een dankbaar thema waar we zowel de sterkere als zwakkere kinderen in konden betrekken. We hebben bijvoorbeeld een circusactiviteit gedaan, met verschillende postjes. Per post had je een vaste begeleider. Elk groepje kinderen werd ook nog eens vergezeld door twee begeleiders. Het is de kunst van de begeleiding om de activiteit zo te variëren dat deze voor elk kind aantrekkelijk is. Op het einde van het kamp was er een circusvoorstelling en dan hebben alle kinderen die dat zelf wilden, iets opgevoerd. Het was charmant om te zien hoe sommigen daarin opgingen, hoe eenvoudig hun kunstje of trucje ook was.”

Wat Griet altijd zal bijblijven is de maffiathemaweek uit 2016. “Dan is een limousine ons komen oppikken en hebben we een casinospel gespeeld. De wagens van Limousine Schepens staan vaak in de straat. Dat jaar stonden ze hier ook in mei. Ik ben toen gaan vertellen over onze themaweek in juli en heb gevraagd of ze het zagen zitten om eens langs te komen. Met succes!”