Derde graad BuSO op avontuur in Duitsland

De leerlingen van BuSO Sint-Lodewijk uit het 5de en 6de jaar gingen in 2018 via Buurklassen op uitwisseling met de Anna-Freud-Schule in Keulen. Samen werkten ze on- en offline een eTwinningproject uit over stereotypen.

eTwinning? Dat is een community opgericht voor scholen in Europa. Via het online platform Twinspace’s kunnen deelnemende leerkrachten en leerlingen gebruikmaken van verschillende soorten hulpmiddelen om met elkaar in contact te komen, om ideeën en praktijkvoorbeelden uit te wisselen, om samen te werken in groepen, samen te leren tijdens online leerevenementen en om projecten uit te voeren. Het online platform kan je het best vergelijken met een Facebookpagina waar iedereen berichten kan posten, kan liken of kan reageren.

eTwinning is een project dat via ICT verloopt, maar de leerkrachten koppelden eTwinning aan het Buurklassenproject waardoor onze leerlingen effectief op bezoek konden gaan bij de partnerschool in Duitsland. Daar maakten ze in levende lijve kennis met hun collega-studenten waar ze eerder al online contact mee hadden. Na een algemene kennismaking, stelden ze hun bevindingen over stereotypen in België en Duitsland aan elkaar voor. Zo werden Duitsers bijvoorbeeld geassocieerd met Würst en Angela Merkel. De Duitsers zelf wisten net iets minder over Belgen. Buiten Eden Hazard en Kevin De Bruyne riep België niet zoveel associaties bij hen op. Een stadswandeling, culturele uitjes en lekker eten ontbraken uiteraard niet aan het uitwisselingsproject.

Nadien was het de beurt aan Sint-Lodewijk om de Duitse partnerschool te ontvangen. De bezoekers kregen eerst een interactieve rondleiding op Sint-Lodewijk in de vorm van een zoektocht waar opdrachtjes aan gekoppeld werden. In Gent interviewden de studenten opnieuw toevallige passanten over stereotypen, al concludeerden ze dat deze denkbeelden toch niet voor de volle 100% overeenstemmen met de werkelijkheid.

Tschüss!

Met dank aan Bryan Vanormelingen, stagiair communicatie