De hockeyspelers in een nieuw jasje

De hockeyspelers van Sint-Lodewijk hebben een vaste sponsor: unik-id. Dit jaar kozen onze spelers ervoor om met het sponsorbudget te investeren in nieuwe wedstrijdtruitjes. “Als we nu toekomen op een tornooi in onze outfit, is dat een beetje zoals je land vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. We stralen iets uit”, aldus trainer Bart.

Nieuwe truitjes, nieuw logo

Elk jaar kan de hockeyploeg rekenen op sponsoring van unik-id. “De eerste twee jaar werd in infrastructuur geïnvesteerd: betere sticks, betere rolwagens. Samen met trainers Jonas Dirix, Femke Standaert, Karl Van Beek en Bart Steyaert gingen de jongeren op zoek naar de mooiste truitjes. Het werd uiteindelijk een blauwe T-shirt, bedrukt met oranje letters.

Nieuw is dat er naast het logo van Sint-Lodewijk, nog een ander logo te vinden is op de blauw bedrukte stof. Piet Van Hijfte, die ook de tekeningen maakte voor het boek Het Facebookmeisje, ontwierp een logo voor de hockey. “Ik moet eerlijk toegeven dat ik hulp gekregen heb van mijn mama omdat het voor mij technisch te moeilijk zou zijn om het logo te tekenen. “Ze tekende een cirkel met behulp van een koffietas en heeft er uiteindelijk een mooie hockeybal van gemaakt”, legt Piet uit.

“Ik kreeg hulp gekregen van mijn mama omdat het voor mij technisch te moeilijk zou zijn om het logo te tekenen.

Elektrische hockey

Bij Barts weten is er sinds de komst van de eerste elektrische rolstoelen altijd al hockey gespeeld op Sint-Lodewijk. De hockeyspelers waren toen echte vedetten. Ze speelden met robuuste metalen rolstoelen in een metaalconstructie.
Hugo Verdict was de eerste die met onze jongeren meedeed aan de hockeycompetitie. Zijn opvolger was Michel Kuypers, die erin sloeg om de beker van België te winnen. Michel gaf de fakkel door aan Jonas Dirix: “We zijn met onze ploegen van derde naar eerste klasse gegaan.”

Manuele hockey

“In 1993 hebben we onze eerste manuele sportrolwagens gekregen van de Rotaryclub. Daar spelen we nog altijd mee. Met vier ervan dan toch, want eentje is onlangs gesneuveld. Ondertussen hebben we ook veel manuele spelers. “We kunnen zeker twee à drie ploegen lanceren, maar in België bestaat er geen manuele competitie.” “Susanne en Karl zijn wel de piste van een interregiotornooi aan het verkennen”, verduidelijkt Bart. “Wie weet is Sint-Lodewijk binnenkort dus ook pionier in het lanceren van competitie voor de manuele spelers.”

Gemengde hockey

Sinds 2000 geeft Bart ‘s middags gemengde hockey. Zowel jongeren in een elektrische als manuele rolstoel doen mee, maar ook de stappers kunnen meespelen met een rolwagen. Dat is één van de weinige sporten waarbij dat kan.”

“In 2013 hebben we het eerste gemengd hockeytornooi georganiseerd. Dat ging niet vanzelf. We moesten veel zaken bevragen. Ondertussen is het tornooi een jaarlijkse traditie..”

Bart en Jonas merkten de voorbije jaren dat de zorgvraag van de kinderen en jongeren zwaarder wordt. Ann Bille en Marianne Turtelboom hebben daarom nog een hockeyploeg opgericht voor zij die een grotere ondersteuningsnood hebben.

Van hockeytandem naar hockeyteam

Om de toevloed van hockeyspelers aan te kunnen, sloegen Jonas en Bart vanaf 2010 de handen in elkaar. Later vervoegden ook Femke en Karl het team. Als er nu iemand afwezig is kan de hockey gewoon doorgaan. “Ondertussen beschikken we over heel wat expertise die we zowel hier als buitenhuis aanbieden. Zo geven we sinds kort workshops aan andere scholen”, aldus Bart.

Passie present

“Als je iets wil overdragen, moet je bezield zijn. Da’s heel belangrijk en daar zijn we in geslaagd, om onze liefde voor sport over te dragen. We willen onze jongeren in eerste instantie goesting doen krijgen voor een sport. Daarnaast willen we ook een kweekvijver zijn van nieuw talent. We willen ze klaarstomen om over te schakelen naar andere clubs zodat ze daar nog kunnen groeien. Als we daarin slagen, zijn we gelukkig”, beaamt Bart.

We zetten onze stappers in een rolstoel en creëren een beetje een beperking waardoor ze toch samen kunnen spelen

“Elke keer dat er hockey is, fluiten we ook”, verduidelijkt Bart. “Ten eerste voor de veiligheid, maar ook om een zekere competitiesfeer te bewerkstelligen. Ondertussen werken we ook met coaches. Jongeren zelf worden coach van een ploegje, met de gedachte om later misschien hulptrainer te worden in de G-sport.” “Soms zijn er ook kinderen die een meter of peter toegewezen krijgen. De coaches, meters en peters zijn vanzelf ambassadeurs van de sport”, zegt Jonas. Wekelijks geven de trainers hockey aan 40 à 45 kinderen en jongeren.

“Sport is trouwens een heel mooie manier van opvoeden, want je leert die jongeren op een andere manier kennen. Je ziet hoe ze omgaan met frustraties en overwinningen. Het is een heel dankbaar gegeven om via sport met de jongere in contact te komen. Ik zou het niet kunnen missen”, zegt Jonas. Bart vindt dat sport perspectief biedt. “Hockey doet dromen, hockey doet leven. Hockey creëert een netwerk, over de grenzen heen. Je kan het blijven doen, ook als je beperking progressief achteruit gaat.”

Tactiek troef

Net zoals voetbal, is ook hockey een tactische sport. Jonas licht toe: “Hockey soms zelfs nog meer dan voetbal, zeker wanneer je met een vaste stick speelt. We hebben enkele spelers van een hoog niveau. Ze kunnen de middelpuntvliedende kracht perfect inschatten en weten continu waar dat balletje zich bevindt. Daarnaast werken we natuurlijk ook met vaste posities en een goede rolverdeling. Het mooie aan elektrische rolstoelhockey is dat de helft van het team verplicht met een vaste stick moet spelen, waardoor dat die even belangrijk worden als losse sticks. Je hebt iedereen even hard nodig.”

Sommige ploegen schaffen sportrolstoelen aan van 10 à 15.000 euro, juist om hockey te kunnen spelen, om sneller te kunnen optrekken en sneller te kunnen draaien. “Zij rijden met een Ferrari en wij met een Lada. Daar kunnen wij niet tegen winnen”, aldus Jonas. “Tijdens dat soort wedstrijden maken we een muur rond de goal. Dat was een tactische zet van ons waardoor de tegenstander onmogelijk kon scoren. Onze spelers halen hun vreugde dan uit het spelconcept”.