Dag van de Kinderbegeleider

Op vrijdag 12 oktober was het Dag van de Kinderbegeleider. Op deze dag wilden we onze begeleiders extra in de bloemetjes zetten voor al het harde werk dat ze elke dag opnieuw verrichten.

Ik denk dat alle mensen die in de begeleiding staan de kinderen elk vanuit hun expertise begeleiden, of je nu therapeut, verpleegkundige of opvoeder bent.

“Mensen binnen de organisatie hadden dit initiatief opgemerkt en ik denk dat het wel plezier doet als de begeleiders eens een kaartje of tekening krijgen van een kind, een mama, papa of oma… als blijk van dank voor alle inspanningen die ze leveren”, zegt Pieter Van der Schueren, eenheidsverantwoordelijke bij de kinderen. Begeleiders geven hopen complimentjes zoals “Wauw, dat heb je goed gedaan.” Op Sint-Lodewijk vonden we het dus hoog tijd om de rollen eens om te draaien. “Zelf heb ik in de scheurkalender ontdekt dat er zoiets bestaat als Dag van de Kinderbegeleider”, zegt Pieter. “Alle ouders werden aangeschreven om iets lief of leuk voor de begeleiders van hun kind te doen, en daar is wel wat respons op gekomen. Er bestaat ook zoiets als Dag van de Opvoeder, maar dat is misschien minder ruim dan Dag van de Kinderbegeleider, voor mij toch. Ik denk dat alle mensen die in de begeleiding staan de kinderen elk vanuit hun expertise begeleiden, of je nu therapeut, verpleegkundige of opvoeder bent.”

Pieter is hier zelf in de jaren stillekes als opvoeder begonnen, maar denkt dat het takenpakket wel aan verandering onderhevig is geweest. “Er evolueert veel in de zorg. Als kinderen nieuwe behandelingen ondergaan, dan heeft dat effect op die kinderen en dus ook op begeleiders en opvoeders. Daarnaast zijn de verwachtingen van de organisatie, maar ook van de ouders anders, vaak groter dan pakweg dertig jaar geleden. Het is persoonlijker nu volgens mij. Dat maakt natuurlijk dat je als opvoeder meer oog moet hebben voor de visietekst afstand en nabijheid. Het moet professioneel blijven. Vroeger als ik een ouder wou opbellen, moest ik eerst toestemming vragen aan de sociale assistente, de cliëntverantwoordelijken van nu. Bovendien is er ook een technische evolutie. Opvoeders moeten allerlei zaken digitaal registreren. Vroeger had je gewoon een kladblokje bij.”

“Iets wat niet te onderschatten is, is welke cliënten we hier binnen het MFC hebben”, voegt Pieter er nog aan toe. “Vroeger waren hier vooral kinderen en jongeren die het gewone onderwijs aankonden. Ze kwamen naar Sint-Lodewijk omwille van hun motorische beperking. We hadden een veel kleinere afdeling van kinderen of jongeren met een meervoudige problematiek. Moest ik nu terug als opvoeder aan de slag gaan, zou ik opnieuw heel veel moeten leren. Nu klink ik zoals een gepensioneerde (lacht). In de leefgroep staan, ik heb dat altijd zeer graag gedaan. Toen ik hier begon was ik nog nooit, nog nooit geconfronteerd geweest met kinderen met een beperking. Wat mij vooral bijblijft, is dat dat voor mij niet de bovenhand haalde. Ik zag vooral de kinderen op zich. Die beperking, die zag ik zo niet.”

Eigenlijk is de rode lijn in je opdracht als opvoeder, zowel bij kleuters, kinderen en jongeren, dat je hen begeleidt naar een grotere zelfstandigheid.

Elke dag opnieuw zetten onze begeleiders zich in om van de opvang een fijne en warme plek te maken. Een plek waar ieder kind zich goed voelt. “Ik denk dat de rol van een begeleider in onze werking een zeer belangrijke rol is”, oppert Pieter. Begeleiders verzinnen activiteiten en speelimpulsen, verzorgen, luisteren, zingen liedjes, begeleiden maaltijden en spelen. Ze ruimen ook op, vertellen verhalen, troosten, vergaderen, regelen de administratie, gaan op vorming om bij te leren en denken na over hoe het nog leuker en aangenamer kan voor élk kind. “Eigenlijk is de rode lijn in je opdracht als opvoeder, zowel bij kleuters, kinderen en jongeren, dat je hen begeleidt naar een grotere zelfstandigheid. Bij jongere kinderen is dat intenser omdat ze nog veel meer ondersteuning nodig hebben om naar die zelfstandigheid te kunnen gaan. Jongeren hebben ook ondersteuning nodig, maar op een andere manier.”

Dag van de Kinderbegeleider is een actie van Kind en Gezin, VVSG-Steunpunt Kinderopvang, SOM, Vlaams Welzijnsverbond, Federatie kinderopvang, VCOK, Limburgs Steunpunt Kinderopvang, KiKO, Felies, 3W Plus en IGO.