Arcobaleno, daar zit (wereld)muziek in

Arcobaleno? Dat is een groepje jongeren dat, samen met enkele begeleiders, wereldmuziek brengt. Dit jaar beleefden ze één van hun muzikale hoogtepunten toen ze mochten optreden voor Caritas Duitsland in Brussel.

Arcobaleno werd in december 1998 opgericht. Hun eerste echte optreden was een kerstconcert op Sint-Lodewijk. Het koor startte binnen de eenheid van jongeren 2 (jongeren die diplomagericht onderwijs volgen), maar sinds een aantal jaar werd de groep uitgebreid met jongeren van de eenheid jongeren 1 (jongeren die een niet-diplomagerichte opleiding volgen).

De naam Arcobaleno betekent regenboog in het Italiaans.

De naam Arcobaleno betekent regenboog in het Italiaans en verwijst naar het gebouw waar de jongeren die ooit gestart zijn met deze muziekgroep verbleven. Arcobaleno brengt liederen uit verschillende landen en continenten (Nigeria, Tanzania, Senegal, Turkije, Palestina, Brazilië, Rusland…), wat bovendien maakt dat zowel het repertoire als de muziekstijlen zo kleurrijk als een regenboog zijn. Van gospel en folk tot reggae en pop, Arcobaleno heeft het allemaal in zijn mars. De meeste liederen worden trouwens ondersteund met percussie, gitaar en viool.

Wekelijks repeteren de leden op de muziekzolder, een ruimte die zowat 27 jaar geleden werd ingericht voor muziekactiviteiten.

Oefening baart kunst. Dat is niet anders bij Arcobaleno. Wekelijks repeteren de leden op de muziekzolder, een ruimte die zowat 27 jaar geleden werd ingericht voor muziekactiviteiten. Arcobaleno kan terugblikken op heel wat optredens, zowel binnen als buiten de muren van Sint-Lodewijk. Een drietal keer zamelden onze jongeren geld in als straatmuzikant voor verschillende projecten: Chili, India en VZW Thuis. Arcobaleno viel ook al eens te spotten in het TV-programma De dag van 100.000 op VTM. De muzikale bende heeft ondertussen twee cd’s op zijn palmares staan: Un Poquito Cantas (2006) en Alegria Bomba Es (2015).

Het voorbije schooljaar mocht Arcobaleno optreden in Brussel op het Europaforum van Caritas Duitsland. Deze organisatie huurde twee busjes om onze sterren veilig en wel ter plaatse te brengen. De jongeren werden enthousiast onthaald, en kregen veel appreciatie voor hun optreden. De reacties na optredens geven de jongeren een zekere vorm van zelfvertrouwen. Ze leren overleggen rond het repertoire en hebben ook inspraak bij het kiezen van de liederen. Sommige jongeren zingen al eens een solofragment of nemen de taak op zich om het publiek aan te spreken.

De reacties na optredens geven de jongeren een zekere vorm van zelfvertrouwen.

Arcobaleno kent ieder schooljaar een wisselende bezetting. Jongeren studeren af of leggen andere prioriteiten in hun activiteitenschema. Enerzijds is dit moeilijk om een vast repertoire uit te kunnen werken. Anderzijds blijft de groep in beweging en brengt dit nieuwe kansen en uitdagingen met zich mee. Eén van de grootste uitdagingen bij Arcobaleno is om met de voltallige groep te repeteren. De jongeren hebben vaak een druk programma bestaande uit allerlei activiteiten, school en therapie. Muziekbegeleider Patrick Van den Heede hoopt in de toekomst steeds nieuwe talenten te vinden zodat Arcobaleno nog een hele tijd kan doorgaan.